1 EYLÜL GEDİZ’İN KURTULUŞU “BÜYÜK TAARRUZ ATLI BİRLİK YÜRÜYÜŞÜ” DÜZENLENDİ

Zafer Haftası etkinlikleri çerçevesinde 1 Eylül Gediz’in Kurtuluşu "Büyük Taarruz Atlı Birlik Yürüyüşü" düzenlendi.

26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar Kocatepe'de başlayan ve 9 Eylül'de İzmir'de düşmanın denize dökülmesiyle neticelenen İstiklal Savaşı'nda süvarilerin gittiği güzergâhta "Büyük Taarruz Atlı Birlik" yürüyüşü canlandırıldı.

26 Ağustos’ta Afyonkarahisar Kocatepe'den başlayan yürüyüş 1 Eylül Cumartesi günü saat 09.00’da Süvari Birliğinin Çukurören Köyünden Gediz’e hareketi ile başladı. Gediz Halkı tarafından Gediz Belediyesi Hizmet Binası önünde süvari birliği karşılanarak Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Gediz Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen törene; Gediz Kaymakamı Muhammet Önder, Garnizon Komutanı Per. Atğm. İsmail Yapıcı, Gediz Belediye Başkan Vekili Rıza Köylü, AK Parti Gediz İlçe Yönetimi, Gediz Belediyesi Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gediz Kaymakamı Muhammet Önder, “26 ağustos 1922'de Afyonkarahisar Kocatepe’de başlayan ve 9 Eylül’de İzmir’de düşmanın denize dökülmesi temsili canlandırmak amacıyla İlçemize gelen kahraman süvarilerimize teşekkür ediyorum. 1 Eylül Gediz’in Kurtuluş’unu kutluyorum.” dedi.

Gediz Belediye Başkan Vekili Rıza Köylü konuşmasında; “İstiklal Savaşı’nda Gediz söz konusu olduğunda 15 Mayıs 1919 ve 1 Eylül 1922 tarihleri arasındaki çok yoğun mücadelelerle geçen Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyetine evirilen bir ülkenin, bir ilçenin, bir vilayetin torunlarıyız. O günlerde Gediz’de mücadele etmiş ecdadımızla da gurur duyuyoruz.

26 ağustos 1922'de Afyonkarahisar Kocatepe’de başlayan ve 9 Eylül’de İzmir’de düşmanın denize dökülmesi temsili canlandırmak amacıyla kahraman süvarilerimizden o günün kıyafetleri ve şartlarına uygun olarak düşmanın kaçış güzergâhı ve ordumuzun kovalama güzergâhını takip ederek abide Kızılüzüm üstünden Selendiye gideceklerdir. Bu vatanı bizlere emanet edenlere inşallah layık olmaya çalışırız. Tüm şehitlerimizi Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman süvarilerimizden de o günü bizlere yaşattıkları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Tören sonunda Büyük Taarruz Atlı Birliği kortej eşliğinde Gediz caddelerinde halkı selamladı.

26 Ağustos'ta Büyük Taarruz Karargâhı’ndan 10 süvari ve 10 at ile başlayan yürüyüş, 9 Eylül'de İzmir Konak Meydanı'nda sona erecektir.