GEDİZ BELEDİYESİ DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN ÇALIŞIYOR

Gediz Belediyesi ve Zafer Kalkınma Ajansı arasında Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programı (ÇEDEP) çerçevesinde Gediz atıksu arıtma tesisinde bulunan iki kalem ekipmanın modernizasyonu ve değişimi ile ilgili sözleşme imzalanmıştır.

Konu hakkında açıklama yapan Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak; “Hazırlanan proje, arıtma tesisinden dolayı hem “Çevre” hem de yeni alınacak olan ekipmanın enerji verimliliği sebebiyle “Enerji” başlıkları ile doğrudan ilişkilendirilmiş ve asil 19, yedek 22 proje içinde en yüksek puanı alarak, birinci olmuştur. 480.894 TL’lik proje bütçesinin 336.625 TL’si hibe olarak alınacaktır. Gediz Belediyesi 144.269 TL’lik eş finansman sağlayacaktır.

Gediz Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinde, fiziksel ve biyolojik arıtma yapılmakta olup, sistemin en önemli noktası biyolojik arıtma ünitesidir. Biyolojik arıtmada blower tarafından üretilen oksijen, difüzörler vasıtası ile havuza dağıtılır. Havuzdaki mikroorganizmalar, atıksu içindeki organik kirleticileri kendilerine besin olarak kullanarak arıtma işlemini gerçekleştirirler ve bu esnada her canlı gibi oksijene ihtiyaç duyarlar.

Mevcut blopwerler eski teknoloji olup, yüksek enerji tüketimleri mevcuttur. Difüzörler ise tesis yapıldığından beri hiç değişmemiş ve 9 inch çapında, yerli malı difüzörlerdir. Yeni blower enerji tasarruflu olarak, difüzörler de 12 inch çapında, kaliteli, ince kabarcıklı oksijen transferi yaparak, havalandırma havuzu verimini artıracaktır.

Özellikle Gediz OSB atıksuyu tesise kabul edildiğinde havalandırma havuzu yükü artacağı için elektrik tüketimi de artarak, eski difüzörlerin istenen verimi sağlayamama riski oluşacaktır. Yeni ekipmanlarla mevcut duruma göre %20’lik bir enerji tasarrufu hedeflenmiştir.

İlçemizdeki vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamak için tüm çalışmalarımız titizlikle yürütülüyor.